Appelsap maken

“Mam?” Vroeg Emma, toen we op een terrasje zaten, “Kun je ook zelf appelsap maken? en hoe moet dat dan?”
“Eeeh…”
Ik beloofde haar dat ik dat thuis voor haar uit ging zoeken.
Thuisgekomen liet ik google erop los en vond allerlei recepten. Met een sappan, met verschillende soorten appels, met een sapcentrifuge of een juicer.
Mijn moeder heeft een sappan, maar ik zag het niet zo zitten om dat bakbeest weer schoon te maken na afloop, voor een klein beetje appelsap. Zij gebruikte ‘m overigens vroeger voor bessensap. Nu zou ik niet weten waar ze ‘m voor gebruikt, en of ze ‘m uberhaupt nog gebruikt.

Uiteindelijk koos ik het recept dat er het gemakkelijkst uitzag. IMG_4294

Emma hielp natuurlijk. We begonnen met het wassen van de appels (ik had 3 kilo) en daarna de klokhuizen eruit en in stukken.
Emma viste de pitjes nog uit de bak met klokhuizen. Die konden we mooi gelijk planten om te kijken wat er zou gebeuren.
IMG_4299Beetje water erbij in de pan en we lieten de appels een tijdje pruttelen. Tot ze zacht en tot moes waren. Dat was ongeveer een half uurtje.

IMG_4300

Daarna stampten we het ‘prutje’ helemaal fijn.

IMG_4301

Ik deed een theedoek in een zeef – op een pan en deed daar het ‘appelprutje’ in. Het sap kon er zo goed uitlopen. We hebben het zo wel een halve dag laten staan, en uiteindelijk hebben we alles goed uitgeknepen.
IMG_4304

De appelsap die we kregen! Het was troebele appelsap, net geen liter.
IMG_4310De appelsap was helemaal goedgekeurd! Het was een prima smaak. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Olmenhorst appelsap of Flevosap (of vergelijk ik nu appels met peren?!)

Het was leuk om te doen en zeker voor herhaling vatbaar. En de pitjes? die stopten we in de grond en groeien bijna allemaal. we weten dat er geen echte appelboom uit komt. Maar wat dan wel?!IMG_4315

One Response to “Appelsap maken”

Leave a Reply

@ woonthier


Saskia - getrouwd - Mama van 2 mooie meiden van 4 en 1 - Labrador Benco - muziek - watersport - haken - fotograferen - Hardlopen! Hopelijk #saskiaruns151017!
Follow Me on Pinterest
Categorieën
Archief
Reading Challenge

2018 Reading Challenge

2018 Reading Challenge
Saskia has read 0 books toward her goal of 20 books.
hide